Voor weinig geld een heerlijk driegangendiner in Corrie’s Eethuis in De Stulp
Een wens van Corrie Hoek om mensen te laten genieten van heerlijk eten met alle gezelligheid voor weinig geld is uitgekomen. Elke laatste vrijdag van de maand, behoudens juli en augustus, wordt er bij Buurthuis De Stulp een driegangendiner geserveerd.
Door Annette Mesander
Het is 18.00 uur. Vanaf de buitendeur van De Stulp tot de ingang waar de bar en eettafels zijn, staat een rij. ‘Wat zouden we eten?’ ‘We eten wat de pot schaft’, zegt een vrouw op besliste toon. Met een lach erachteraan. Corrie’s echtgenoot Leo staat aan het begin van de rij. Bij hem laat je weten present te zijn, waarna je een bon krijgt voor de registratie van drankjes. Het is goed georganiseerd.
Binnen worden we hartelijk begroet door Corrie, haar kinderen en haar vriendin Hamida. Je voelt je meteen welkom. Aan verschillende grote gedekte tafels met roze tafelkleden met waxinelichtjes is al volop plaatsgenomen. Na een begroeting van de tafelgenoten voor die avond, zijn we al direct gezellig in gesprek. Het is nog een verrassing wat we zullen eten. Bekend met de kookkunst van Corrie, zal dat helemaal in orde zijn.
Na korte tijd komt Leo, die onder andere voor de zakelijke kant zorgt, de eetzaal binnen en vertelt over een mogelijke oudjaarsparty en over de spelregels van Corrie’s Eethuis. Na zijn uitleg sluit dochter Caitlin met een vrolijke, harde stem aan: ‘En eet smakelijk!’
Dat het maandelijkse eethuis wordt gerund door familie en een vriendin maakt het extra leuk en speciaal. Hun goede samenwerking valt op. Met Italiaans vleeswaar met stokbrood en kruidenboter beginnen we ons diner. We hebben dan al een drankje.
Heel mooi idee
Al jaren wilde Corrie zoiets organiseren. Ze kwam op het idee doordat haar moeder 1 keer in de maand uit eten gaat bij een voetbalvereniging. ‘Dat wordt door vrijwilligers geregeld. Net zoals wij het doen. Ik zag hoe blij zij daar van werd. Maar zie het maar te regelen. De ruimte, de spullen.’ Corrie werd vrijwilliger bij De Stulp en op een goede dag legde ze daar haar idee voor. Ze dacht dat het wel weggewuifd zou worden. Maar dat was niet zo. ‘Het werd door bedrijfsleider Gwen gelijk met open armen ontvangen. Ze vond het meteen een heel mooi idee. Ik ben heel erg geholpen om het op te zetten. En het was eigenlijk zo gepiept.’ En dus kon Corrie’s Eethuis beginnen. 29 maart was de eerste keer.
Vanavond zijn we met 27 gasten. Gemiddeld zijn er zo’n 10 meer. In totaal is er plek voor 50. Aan onze tafel zitten we met z’n zessen. We praten gezellig met elkaar, zoals iedereen dat doet aan de verschillende tafels. Er zijn er ook voor 8 personen. Tafelgenoot Jolanda laat weten: ‘Heerlijk dat iemand voor je kookt. Het is lekker. Als thuis, met een beetje extra. Het is iedere maand een verrassing wat je krijgt. In een restaurant kan ik voor € 10,- nergens een driegangenmenu eten.’
Dan komt Caitlin naar de tafel. ‘Zijn jullie klaar voor het volgende gerecht?’ Ja, we zijn er klaar voor. Even later krijgen we bij de hoofdschotel met gebakken aardappeltjes een heerlijke scholfilet geserveerd. Later zal Corrie vertellen dat de vis gesponsord is door de Makro in Den Bosch. Vanaf een kar wordt het eten geserveerd. Later komen ze voor de tweede keer langs, voor wie nog wat wil. Geregeld wordt ons gevraagd of het lekker is en of we wat willen drinken. Er wordt heel goed voor ons gezorgd.
Voor wie is Corrie’s Eethuis bedoeld? Corrie vertelt: ‘Ik verwelkom iedereen die het of niet kan betalen in een gewoon restaurant of gewoon fijn contact wil maken met andere mensen. Bijvoorbeeld omdat je maar alleen thuis zit. Ook ouders die zó graag eens met hun kinderen uit eten zouden willen, zijn als gezin welkom.’
Verse ingrediënten
Corrie is de kok van het eethuis. ‘Ik stel de menu’s samen en maak alles zelf. Ik weet van mezelf dat ik gewoon een kei in koken ben’, zegt ze met een gulle lach. Ik hou van uitproberen. Ik gebruik verse ingrediënten. En geen pakjes of zakjes. De anderen zorgen voor het gezellig maken, het knus maken. Zij zorgen ervoor dat de eetzaal helemaal in orde is. Voor het serveren van eten en drankjes. Ik kook alles en zij zijn degenen die naar mij toekomen en zeggen wanneer iets uitgeleverd kan worden. Soms vragen ze mij even te wachten omdat ze dat zo inschatten.’
In de afgelopen maanden zijn de gasten al heel erg verwend. Met vanaf begin af aan maandelijkse sponsoring van groente en fruit door W.J. Geelen Groente & Fruit in Elshout. Zo is er al genoten van een salade, verse tomaten- en kippensoep, sperziebonen, stamppot snijbonen met een runderlapje, boeuf bourguignon, spaghetti, een lopend buffet, een barbecue en nog meer. En als nagerecht werd er al onder andere Italiaans ijs, een vlaflip en een bavarois met aardbeien- en chocoladesmaak geserveerd. Het laatste dessert gesponsord door Zuivelboerderij De Kern. De Kern zag foto’s van het eethuis op Facebook, vond het een goed initiatief en bood sponsoring aan. Voor al die sponsoring is Corrie heel dankbaar.
Ook Christine geniet van de avond. Ze zit aan een andere tafel. ‘Het eten is geweldig. Dat is elke keer. De bediening is ook heel aardig.’ Ze is er met een vriendin en diens dochter. Zij is er voor de derde keer en de vriendin met dochter voor de vierde keer. Ze ziet deze avond voor mensen die alleenstaand zijn en die een praatje willen. ‘Ik ken hier een paar mensen van de gym. En dat is ook leuk. Dan kunnen we daar dinsdag over kletsen’, besluit ze met een vrolijk gezicht.
Het nagerecht wordt geserveerd. Het is een MonChou-dessert met gebakken appel en kaneel. Verrukkelijk. Hierna blijven we nog even gezellig napraten. Sommigen met een kopje koffie of thee.
Corrie: ‘Het is bijna professioneel. Ik ben er heel trots op wat we met z’n allen neerzetten. Alleen had ik het ook echt nooit gekund.’ Dat het professioneel is, kan beaamd worden.
Het is na 21.00 uur. De gasten hebben, met overvloedige complimenten en bedankjes voor het team, Corrie’s Eethuis verlaten. Maar nog niet alle. De zorgzame en vrolijke Hamida zit met enkele gasten aan een tafel vlakbij de in- en uitgang van de eetzaal. Ze zijn aan het kaarten. Een verlenging van de gezellige eetavond. Desgevraagd geven ze hun mening over het eten. Allemaal tegelijk zeggen ze: ‘Héééérlijk.’ ‘Záááálig.’
Waarom Corrie dit alles doet? ‘Voor de mensen. Ik wil gewoon heel graag dat mensen zich fijn en blij voelen. Ik heb het idee dat ik hier dan toch eventjes 1 keer in de maand een beetje aan kan bijdragen.’
* * * * * * * * * * * * * * *
Al je een of meer plaatsen wil reserveren voor vrijdag, 29 november, dan kun je woensdag, 20 november, donderdag, 21 november of maandag, 25 november bellen met De Stulp om te vragen of er plek is: 0416-376630. Als dat zo is, dan kan je bij De Stulp, Admiraalsweg 100 in Drunen contant betalen of pinnen. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur.
Je betaalt € 10,- en als je een HeusdenPas hebt, dan betaal je € 7,50. Dit is inclusief 1 frisdrank of koffie/thee.
Als je een of meer plaatsen wil reserveren voor vrijdag, 27 december, dan kun je van maandag tot en met donderdag bellen met De Stulp of er op deze dagen binnenlopen.
Voor de oudjaarsparty, zie het bericht van 1 november op de Facebook-pagina van De Stulp Drunen.
* * * * * * * * * * * * * * *

In Weekblad Heusden op 4 december 2024
Als je deze link aanklikt, dan kan je de krantenpagina goed zien: 3510769_.indd.